Чоловік не сплачує аліменти, що робити? Таке питання адвокати АО “СНЄЖНИЙ БАРС” часто чують від наших клієнток. Боржників навіть не зупиняє судовий наказ чи рішення суду. У зв’язку з цим доводиться звертатися із заявою про примусове виконання рішення до виконавчої служби.

Після відкриття виконавчого провадження виконавець отримує дані про доходи чоловіка, з яких у подальшому буде списувати кошти. Після відрахування необхідним сум вони перераховуються дружині на картку чи направляються поштою.

Виконавець обчислює розмір заборгованості щомісяця, тому можна легко отримати необхідні відомості. Якщо чоловік нічого не платить вже три місяці, то виконавець повинен:

  1. Внести відомості про чоловіка до Єдиного реєстру боржників;
  2. Звернути стягнення на його майно;
  3. Надіслати дружині письмове роз’яснення про те, що вона може звернутися до поліції із заявою про вчинення кримінального правопорушення, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

Якщо це не допомагає, то через місяць для боржника можуть настати доволі неприємні наслідки. Серед них тимчасові обмеження у праві: 

  • виїзду за кордон;
  • керування автівкою (винятки: водіння – основне джерело для існування; військова служба; використання ТЗ у зв’язку з івнвалідністю, розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами);
  • користування зброєю;
  • полювання.

Ці тимчасові заходи можуть припинитися лише у разі повного погашення заборгованості по аліментах. 

Якщо аліменти не сплачуються понад 1 рік, на чоловіка накладається штраф у розмірі 20% суми заборгованості, якщо більш як 2 роки – 30%, 3 роки – 50%.

Виконавче провадження закінчується тільки тоді, коли стягнуто усі передбачені законом суми з урахуванням заборгованості та штрафів. Якщо чоловік не сплачує аліменти – повноліття дитини не звільняє його від погашення необхідних платежів на її утримання!

Залишились питання? Звертайтеся за більш детальною консультацією до нашого адвоката по сімейних справах на номер +38 (067) 55-55-700. Ви також можете написати нам у Viber, Telegram чи Instagram. Ми з радістю допоможемо Вам і вашим близьким

В нашому блозі ще багато цікавого! Шукайте відповіді на актуальні юридичні питання у нас на сайті.

Замовити дзвінок
+
Чекаю дзвінка!